רפואת כף הרגל (פודיאטריה) עוסקת בבעיות שונות ומגוונות בכפות הרגליים, בין השאר בעצמות בולטות, יבלות למיניהן, דורבן בעקב, ציפורן חודרנית, אצבע פטיש, בוהן קלובה ועוד.
פתולוגיות של עצמות בולטות בכף הרגל
כאשר סובלים מבעיות ומכאבים שונים בכף הרגל ובאזור הקרסול חשוב לפנות לאבחון מקצועי אצל מומחה על מנת לקבל את הטיפול המתאים והנכון ביותר לבעיה.
ישנן שלוש פתולוגיות מרכזיות של עצמות בולטות בכף הרגל:
- בוהן קלובה
- דורבן בעקב
- מחלת סוור'ס
מהי תופעת בוהן קלובה?
תופעת בוהן קלובה, הנקראת בעגה המקצועית גם הלוקס ולגוס (Hallux Valgus) או עצם בולטת, היא בעיה שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים, אך נפוצה גם אצל צעירים ובמיוחד אצל נשים שרגילות לנעול נעלי עקב. התופעה נפוצה בעיקר בקרב נשים בגלל מבנה גנטי (נטייה תורשתית) ונעילת נעליים צרות ואופנתיות.
בוהן קלובה מאופיינת בבליטה בצד הפנימי של קדמת כף הרגל, בצד הפנימי של הבוהן הגדולה שנוטה החוצה. למעשה, הבעיה נגרמת כתוצאה מסטייה של עצם המסרק הראשונה לכיוון מרכז הגוף. הסטייה של הבוהן הנקראת הלוקס גורמת להיווצרות בליטה הנקראת בוניון. במקרים מסוימים הבוהן דוחפת את שאר אצבעות כף הרגל, וניתן לראות עיוות במבנה האצבעות וכף הרגל, ולעתים האצבע השנייה רוכבת מעל הבוהן. בנוסף, המטופל עלול להתלונן על כאבים עזים.

טיפול בעצם בולטת בכף הרגל
חשוב לדעת כי בוהן קלובה אינה מחייבת טיפול בכל מקרה. כל עוד סובלים מכאבים או מעיוות חמורים, ניתן לנעול נעליים רחבות יותר. כאשר המטופל מתלונן על כאבים מתמשכים בכף הרגל ובקרסול ומומחה כף רגל מנוסה מאבחן בוהן קלובה, לרוב הוא ימליץ על טיפול ראשוני ללא התערבות כירורגית ועל נעילת נעליים רחבות כדי שלא להפעיל לחץ על הבוניון.
ברוב המקרים כאבים בבוניון נגרמים בגלל נעל שלוחצת על העצם הבולטת, בעקבות הלחץ ניתן לראות גם כי האזור המגורה משנה את גוונו והופך לאדום, יש מקרים בהם המטופל עלול להתלונן על כאבים חזקים גם כאשר הוא הולך יחף. במקרים מסוימים יכול המומחה להמליץ על שימוש בסד ייעודי ובמפרידי בהונות כף הרגל, עם זאת יעילות הטיפול אינה ברורה מאחר והטיפול אינו מונע את העיוות או את עצירת התקדמותו.
פודיאטור / אורתופד כף רגל מומחה ימליץ לרוב על ניתוח בוהן קלובה אם המטופל סובל מכאבים לאורך זמן, לפחות חצי שנה, ובמידה ושינוי לנעליים רחבות לא סייע להפחית את הכאבים. בנוסף, נשים וגם גברים שאינם אוהבים את מראה הבוניון דורשים לעתים מהרופא המטפל לבצע ניתוח מסיבה אסתטית וקוסמטית, במהלך הניתוח מתקנים את העיוות באמצעות חיתוך עצם ורקמה רכה. לאחר יישור הבוהן מסירים את הבוניון ומקבעים את העצמות בעזרת מסמרים וברגים ייעודיים. ראוי לציין כי תקופת ההחלמה מהניתוח ארוכה יחסית, בהתחלה סובלים מנפיחות באזור, למשך מספר שבועות יש להשתמש מפריד בהונות, וגמישות הבוהן ותפקוד כף הרגל חוזרים בהדרגה, תוך מספר חודשים.
דורבן בעקב - Plantar Fasciitis
דלקת ברקמה החיתולית הכפית באזור העקב עלולה לגרום להיווצרות בעיה שכיחה הנקראת דורבן כף הרגל. זיז עצם חד נוצר בעקב בגלל משיכה ועומסים מתמשכים על נקודת החיבור בין עצם העקב לבין רקמת הפלנטר, ובעקבות כך המטופל עלול לסבול מכאבים מקומיים וממגבלה בתנועתו.
הטיפול בבעיה השכיחה הוא לרוב שמרני וכולל שימוש במדרסים מיוחדים, הימנעות מהליכה יחפה על משטחים קשים, מתיחות, ובמקרים מסוימים המומחה ימליץ גם על טיפול תרופתי נגד דלקת או זריקות מקומיות באזור עם סטרואידים.

מחלת הסוור'ס - Sever's Disease
מחלת הסוור'ס נגרמת כתוצאה מעצם בולטת באזור החיבור בין גיד אכילס לעצם העקב, ובעקבות הבעיה אנשים סובלים מכאב מקומי ומפגיעה באיכות החיים. התופעה שכיחה בקרב ילדים בגילאים 8-14, ולרוב חולפת מאליה, מומלץ להשתמש במדרסים איכותיים מסיליקון.