במכון האורטופדי "עקב אכילס" תוכלו למצוא אביזרים אורטופדיים, מדרסים לפי מידות גבס ונעליים אורטופדיות שמונעים מחלות רבות בפות הרגליים ואף מקלים על תופעות כף רגל כגון "ססאמואידיטיס". התאמת האביזרים, המדרסים והנעליים תיעשה בליווי אישי ומקצועי של הטכנאי במכון.
מה זה ססאמואידיטיס?
אנטומיה
ססאמואידיטיס זה דלקת במערכת הססאמואיד. בגוף האדם ישנן שלוש עצמות ססאמואידיות: האחת היא הפטלה (הפיקה בברך) והשתיים הנותרות הן עצמות ססאמואידיות הנמצאות בקדמת הרגל באזור המפרק שמחבר בין המטטרסל לפלאנג הראשון. מחלת הססאמואידיטיס אופיינית לאתלטים צעירים אשר בדרך כלל גם לא משתמשים במדרסים. ססאמואידיטיס יוצר כאב באזור הכריות במיוחד באזור כרית הבוהן הראשונה. הכאב עלול להיות רצוף או להתלקח על ידי גירוי בזמן תנועת הבוהן. לעיתים הכאב מלווה בנפיחות (אדמה - edema).
קדמת כף הרגל מורכבת מחמש אצבעות שמחוברות לעצמות ארוכות הנקראות מטטרסל. כל בוהן מורכבת מכמה עצמות שנקראות פלאנגס - phalanges, והחיבור בין הפלאנגס למטטרסל נקרא metatarsophalangeal joints. אזור זה נושא חצי ממשקל הגוף בזמן הליכה ומאזן את הלחץ בכף הרגל. בבוהן hallux ברנטגן של משטח הרגל רואים את הססאמואידים ליד ראש המטטרסל הראשונה בצורת שתי נקודות אובליות. לשאר הבהונות אין עצמות ססמואיד.
הססמואיד שנמצא קרוב יותר לצד הפנימי של כף הרגל נקרא medial sesamoid bones, והססאמואיד הנמצא בציד החיצוני של כף הרגל נקרא lateral sesamoid bones. עצמות הססאמואיד משובצות בתוך גיד שנקרא flexor hallucis brevis tendon (אחד הגידים אשר עוזרים להורדת לחץ מהבוהן בזמן ההליכה).
דגשים חשובים על ססאמואיד
לססאמואיד ישנם שני תפקידים עיקריים: באמצעות המבנה המיוחד וסדרת חיבורים עצמות אלו סופגות לחץ מאוד חזק בזמן הליכה בקדמת הרגל ומונעות תנועת יתר של הבוהן. אף על פי שהססאמואיד מפוצל על ידי רכס גרמי אשר מתפצל מתחת לראש המטטרסל הראשון, העצמות בכל זאת מחוברות אחת לשנייה על ידי רצועות ה-intersesamoid ligament.
בקדמת הרגל ישנן רצועות נוספות אליהן מתחבר הססאמואיד. הרקמות שמסביב לססאמואיד מגיבות בגירוי או דלקתיות. בעיה זו נפוצה אצל רקדנים וטניסאים. לדוגמה: tendons of the abductor and abductor hallucis muscles ,Ligament sesamo phalangeal metatarsosesamoid ligament. מערכת חיבורים זו מאפשרת לפזר את הלחץ בזמן ההליכה. על ידי מערכת קולקטיבית של גידים ורצועות זו מתאפשרת תנועה מכנית של מפרק הבוהן בזמן הליכה.
ממה נגרם ססאמואידיטיס?
ססאמאידיטיס נגרם בדרך כלל מעומס מוגבר באזור מפרק המטטרסל - הפלאנג הראשון בקדמת הרגל.
איזה טיפול יעיל לססאמואידיטיס?
הטיפול הניתן לססאמואידטיס כולל:
√ מנוחה והפחתת פעילות גופנית
√ נעליים עם סוליית רוקר כגון: וולדלאופר דינמיק או סטראץ' ווקר
√ מדרסים מיוחדים שהותאמו אישית עם הגבהה בקשת האורכית
√ כרית מטטרסל ונקודת שחרור
ב-MT1 לפירוק העומס מהססאמואיד J-PAD
למכון האורטופדי עקב אכילס סניפים בירושלים, תל אביב וראשון לציון. אתם מוזמנים לאבחון וייעוץ בחינם וללא התחייבות! 9418*