דגשים חשובים על מדרסים אורטופדיים לריצה
חשוב שלפחות אחד מהחומרים מהם בנוי המדרס יהיה חומר רך ובעל צפיפות חומרים גבוהה. מולטי-פום, ממו-פום, אסטרומד, PPT הם החומרים הטובים ביותר שמשמשים לבלימת זעזועים. אין צורך בהגזמה בבלימת הזעזועים במדרסי ריצה, מכיון שבלימת יתר עלולה לגרום להשהיה (Delay) בתגובת העצבים הסנסוריים שמעבירים מידע למוטורים.
בעיקרון בולם הזעזועים הטבעי של הגוף בזמן הריצה והליכה הוא מבנה מוקשה של עצמות כף הרגל, רקמת שומן, גידים, מיתרים ושרירים. כל אלו עובדים יחד בהרמוניה כמקהלה (כשהמנצח על המקהלה הוא מערכת העצבים שמכוונת את ה"כלים" הפועלים). בלימת יתר עלולה ליצור השהיה של עשירית השנייה בפקודת השריר להתכווץ (ליצור בלימה) ועקב כך ליצור תגובה מאוחרת של השריר, כמובן רק כאשר מדובר במדרסים לריצה.
√ במקרה של קשת גבוהה אין לתמוך יתר על המידה בקשת, מכיוון שזה עלול לגרום לגירוי הגידים והשרירים הפלנטריים ולסופינציה (שינוי ציר העקב כלפי חוץ) שעלולה ליצור מתח של הגידים הפרונאליים בעקב ולחץ על התעלה הטרסלית.
√ במקרה והאצן סובל מקלקנאו ורוס (סטייה של ציר העקב כלפי חוץ), יש לתקן את הבעיה על ידי תמיכה לטרלית בעקב (טומס לטרלי) או ע"י הגבהה לטרלית לכל אורך המדרס (פתרון זה אינו אוניברסלי ויש לעבור אבחון מסודר למציאת פתרון מתאים).
√ כמו כן גם בקשת נמוכה אין לתמוך ישר על המידה, מכיוון שאסור לשכוח כי מדובר במדרסים לריצה, והרגל מגיבה בשונה מהליכה רגילה, והמשקלים הנופלים על הרגליים הם גבוהים מאוד. על כן, יש לתמוך קלות בקשות רק כדי לפזר את העומסים בצורה שווה בכף הרגל.
√ במידה ומדובר בקלקנאוס ולגוס – פרונציה, יש לתמוך יותר באזור העקב. הגבהה זו נקראת טומס מדיאלי או medial heel wedge, ושוב גם כאן יש לעבור אבחון על מנת למצוא פתרון יעיל.
מחפשים מדרסים מומלצים לריצה? תמצאו אותם רק בעקב אכילס!
למה לא מומלץ להכין מדרסים לריצה בדקה התשעים? יש לקחת בחשבון כי מדרסים לא תמיד נוחים בהתחלה וישנה תקופת הסתגלות אפילו אם בעבר כבר היה לכם ניסיון בשימוש במדרסים אורטופדיים שהותאמו לכם אישית, התחושה עלולה להיות שונה עם מדרסים חדשים שמיועדים לריצה. יש לוודא שנעלי הריצה שבשבילן המדרסים עוצבו הן נעליים ניטרליות. לא מומלץ להשתמש במדרסים בנעלי ריצה עם תיקון, מפני שזה עלול להפריע לייעוד המדרס ואף לשנות בצורה ניכרת את צורת הריצה. יש לחזור לביקורות ותיקונים לשיפור תפקוד המדרס אם הדבר מצריך זאת.
בבדיקת המדרסים יש לשים לב לאזורים בהם העומסים או שקיעה של החומר חזקים יותר או אזורים בהם אין עומס בכלל. אם צבע החומר לא השתנה, ניתן לדעת כי באזור זה אין תמיכה מספקת מהמדרס ויש צורך להוסיף חומר כדי לתמוך באותו האזור. עם זאת, יש לשים לב לא להוסיף חומר יתר על המידה על מנת לא לגרום ללחץ מיותר באותו האזור.
איזון המדרס יכול להיות מורכב, ואתם תצטרכו המון סבלנות על מנת לעבור את תהליך ההסתגלות והתאמת המדרס, וזו הסיבה שתמיד כדאי להכין מדרסים כמה חודשים לפני התחרות. כאן כמובן מוטלת אחריות גם על הרץ! האצן אשר עבורו הוכן המדרס צריך לשים לב לפרמטרים, כמו למשל ירידה או עלייה בכאב, שינויים לטובה או לרע וכדומה, משום שכל פרט מידע קטן יכול להועיל בעיצוב ואיזון המדרסים.
תוכלו לקבל ייעוץ והכוונה בכל אחד מסניפי עקב אכילס הממוקמים בירושלים, תל אביב וראשון לציון. האבחון והייעוץ הם בחינם וללא כל התחייבות! חייגו כבר עכשיו 9418*