רקמות בגוף האדם

רקמות בגוף האדם

כל גוף האדם כולל דם ועצמות עשויים מרקמות. למרות שגוף האדם מכיל טריליוני תאים, ניתן לסווג את כל התאים האלה כשייכים לאחת מארבע קבוצות רקמות שונות. רקמות הן פשוט קבוצות של תאים דומים שמבצעים תפקיד משותף.

ארבע הקטגוריות של רקמות הן:

  • רקמת אפיתל.
  • רקמת חיבור.
  • רקמת עצב.
  • רקמת שריר. 

סוגי רקמות 


ארבעת סוגי הרקמה הללו קיימים לבד או בשילובים כדי ליצור מערך מדהים של מבנים. לדוגמה, איברים מורכבים משניים, שלושה או אפילו ארבעה סוגים של רקמות, כולם עובדים יחד כדי להגשים מטרה ייחודית. רקמה היא גם רקמת החיבור שמחזיק את מבני הגוף יחד. רקמה מספקת לגוף את צורתו וגם נותנת לגוף את היכולת לנוע.
רקמה מורכבת מתא, ותא הוא אוסף מורכב של תתי מחלקות, שכל אחד מהם מבצע שורה של תגובות ביוכימיות שמאפשרות חיים. עם זאת, תא מתפקד לעתים רחוקות כיחידה מבודדת. לאומת זאת, תאים בדרך כלל עובדים יחד בקבוצות הנקראות רקמות. רקמה היא קבוצה של תאים שמקורם המשותף בדרך כלל בעובר (embryo) ומתפקדים יחד לביצוע פעילויות מיוחדות. המבנה והתכונות של רקמה ספציפית מושפעים מגורמים כמו אופי החומר החוץ תאי המקיף את תאי הרקמה והקשרים בין התאים המרכיבים את הרקמה.

היסטולוגיה (Histology) הוא המדע העוסק בחקר רקמות. פתולוג (pathologist) הוא רופא המתמחה במחקרי מעבדה של תאים ורקמות כדי לעזור לרופאים אחרים לבצע אבחנות מדויקות. אחד התפקידים העיקריים של פתולוג הוא לבחון את הרקמות ולבחון כל שינוי שעלול להצביע על מחלה.

התפתחות הרקמות:


מיד לאחר שביצית וזרע מתאחדים ליצירת תא בודד, התאים מתחילים להתחלק במהירות.
בהתחלה, כל התאים זהים. עד מהרה, התאים מתארגנים לשלוש שכבות:

  • אקטודרם - ectoderm (השכבה החיצונית) - מעורר את התפתחות האפידרמיס - עור (epidermisand) ומערכת העצבים (nervous system).

  • מזודרם - mesoderm (השכבה האמצעית) - מעורר את התפתחותם של רקמות חיבור ושריר, כגון: שרירי הלב, שרירי חלקים (מעיים), הדם, רקמת העצם ורקמת שרירי השלד.

  • אנדודרם - endoderm  (השכבה הפנימית) - מייצר קרום רירי של דרכי הנשימה, בלוטת התריס (thyroid gland) וחלקי הפרשה של הלבלב.
אקטודרם, מזודרם, אנדודרם 

התאים של כל שכבה ממשיכים להתחלק, ונבדלים יותר ויותר מהתאים של השכבות האחרות. בסופו של דבר כל שכבה מולידה את סוגי הרקמה השונים, תהליך הנקרא התמיינות (דִּיפֶרֶנְצְיַאצְיָה - differentiation).
תאים מיוחדים (Special cells) הנקראים תאי גזע (stem cells) יכולים להתמיין לסוגים רבים ושונים של תאים, כגון תאי כבד, תאי עור או תאי דם. תאי גזע עובריים (Embryonic stem cells) נוצרים בעובר (embryo) בשלבים הראשוניים שלו, הם יכולים להתמיין ליותר מ-200 סוגים של תאים מיוחדים.
תאי גזע בוגרים נוצרים באיברים ורקמות מסוימים. כשהם מתחלקים, תא בת אחד נשאר תא גזע בעוד השני מתמיין לתא מיוחד שניתן להשתמש בו כדי להחליף תאים שחוקים, לתקן רקמה פגומה או לעזור בהתפתחות איברים בילדים.
בדרך כלל, רוב התאים בתוך הרקמה נשארים מעוגנים לתאים או מבנים אחרים. רק כמה תאים, כמו למשל פגוציטים, נעים בחופשיות בגוף, ומחפשים אחר פולשים והשמדתם. עם זאת, תאים רבים נודדים באופן נרחב במהלך תהליך הגדילה וההתפתחות לפני הלידה.
 
תא גזע

צמתי תאים - CELL JUNCTIONS


לפני שנרחיב באופן ספציפי יותר על סוגי הרקמות, נבדוק תחילה כיצד תאים נצמדים יחד ליצירת רקמות. רוב תאי האפיתל וכמה תאי שריר ועצב מחוברים בחוזקה ליחידות פונקציונליות. חיבורי תאים הם נקודות מגע בין ממברנות הפלזמה של תאי רקמה.

נתייחס לחמשת הסוגים החשובים ביותר של חיבורי תאים

  • צמתים הדוקים / צפופים - tight junctions:
    צמתים הדוקים מורכבים מגדילים (שרשרת של חומצות גרעין) דמויי רשת של חלבונים טרנסממברניים (transmembrane) המתמזגים יחד את המשטחים החיצוניים של ממברנות פלזמה סמוכות כדי לאטום מעברים בין תאים סמוכים. לתאים של רקמות אפיתל המצפות את הקיבה, המעיים ושלפוחית השתן יש צמתים הדוקים רבים. הם מעכבים מעבר של חומרים בין תאים ומונעים מהתוכן של איברים אלה לדלוף לדם או לרקמות שמסביב.
צמתים הדוקים
  • צמתים אדהרנס - adherens junctions - תאחיזה בין תאים:
    מכילים פלאק (plaque - רובד), שכבה צפופה של חלבונים בחלק הפנימי של קרום הפלזמה הנצמדת הן לחלבוני הממברנה והן למיקרופילמנטים (microfilaments) של שלד התא (ציטוסקלטון - cytoskeleton). גליקופרוטאין טרנסממברני הנקרא קדהרינים (cadherins) מצטרפים לתאים. כל קדרין מוחדר לפלאק מהצד הנגדי של קרום הפלזמה, חוצה חלקית את החלל הבין-תאי (הרווח שבין התאים), ומתחבר לקדרינים של תא סמוך. בתאי אפיתל, תאחיזה הבין תאים יוצרים לעתים קרובות אזורים נרחבים הנקראים חגורות אחיזה (adhesion belts) מכיוון שהם מקיפים את התא בדומה לאופן שבו חגורה מקיפה את המותניים. תאחיזה הבין תאים מסייעים למשטחי האפיתל להתנגד להיפרדות במהלך פעילויות התכווצות שונות, כמו כאשר מזון עובר דרך המעיים.

  • דסמוזומים - desmosomes:
    בדומה לצמתי אדהרנס, דסמוזומים (desmo = מקור השם מיוונית, ומשמעותו קשר) מכילים פלאק ויש להם גליקופרוטאינים טרנסממברניים (קדהרינים) הנמשכים לתוך החלל הבין-תאי בין קרומי התאים הסמוכים ומחברים תאים זה לזה. עם זאת, בניגוד לצמתי אדהרנס, הפלאק של הדסמוזומים אינו נצמד למיקרופילמנטים. במקום זאת, רובד דסמוזום נצמד לאלמנטים של השלד התא (cytoskeleton) הידועים כסיבי ביניים (intermediate filaments), המורכבים מהחלבון קרטין. סיבי הביניים מתפשטים מהדסמוזומים בצד אחד של התא על פני הציטוזול (הנוזל הציטופלזמתי הנמצא בתוך התאים) ועד לדסמוזומים בצד הנגדי של התא. סידור מבני זה תורם ליציבות התאים והרקמות. צמתים דמויי ריתוך נקודתיים אלו נפוצים בקרב התאים המרכיבים את האפידרמיס (השכבה החיצונית ביותר של העור) ובין תאי שריר הלב. דסמוזומים מונעים מתאי האפידרמיס להיפרד תחת מתח ומונעים מתאי שריר הלב להתפרק במהלך התכווצות.

  • המידסמוזומים - hemidesmosomes:
    המידסמוזומים (hemi - המי = חצי) דומים לדסמוזומים, אך הם אינם מקשרים בין תאים סמוכים. השם נובע מהעובדה שהם נראים כמו חצי דסמוזום. עם זאת, הגליקופרוטאינים הטרנסממברניים בהמידסמוזומים הם אינטגרינים (integrins - הם קולטנים המתווכים בחיבור תאים לרקמות הסובבות אותם. לאינטגרין יש חשיבות גם באיתות בין-תאי, ובאמצעות זאת הוא מגדיר את צורת התא, תנועת התא ומבקר את מחזור התא) ולא קדרינים. בחלק הפנימי של קרום הפלזמה, אינטגרינים מתחברים לסיבי ביניים העשויים מהחלבון קרטין (keratin). בחלק החיצוני של ממברנת הפלזמה, האינטגרינים נצמדים לחלבון למינין (laminin - חלבון סיבי הקיים בלמינה הבסיסית של האפיתליה), הנמצא בקרום הבסיס. לפיכך, המידסמוזומים אינם מעגנים תאים זה לזה אלא לממברנת הבסיס.

  • מִצְמָת בֵּין-תָּאִי - צמתי פער - gap junctions:
    ב - gap junctions, חלבוני ממברנה הנקראים קונקסינים (connexins) יוצרים מנהרות זעירות מלאות נוזל הנקראות קונקסונים המחברים בין תאים שכנים. קרומי הפלזמה של צמתי הפער אינם מתמזגים זה לזה כמו ב- tight junctions אלא מופרדים על ידי פער בין-תאי צר מאוד (חלל). דרך הקונקסונים, יונים ומולקולות קטנות יכולים להתפזר מהציטוזול של תא אחד לאחר, אך נמנע מעבר של מולקולות גדולות כמו חלבונים תוך תאיים חיוניים. העברת חומרי הזנה, ואולי פסולת, מתרחשת דרך צמתי פער ברקמות אווסקולריות (avascular tissues - מאופיינת או קשורה לחוסר בכלי דם) כמו העדשה וקרנית העין. צמתי פער מאפשרים לתאים ברקמה לתקשר זה עם זה. בעובר מתפתח, חלק מהאותות הכימיים והחשמליים המווסתים את הגדילה וההתמיינות של התאים עוברים דרך צומתי פער. gap junctions גם מאפשרים לדחפים עצביים או שרירים להתפשט במהירות בין התאים, תהליך שהוא חיוני לפעולה תקינה של חלקים מסוימים של מערכת העצבים ולהתכווצות השרירים בלב, במערכת העיכול וברחם. 

 סוגי צמתי תאים 

תמונה של הצמתים מתוך האתר: OpenStax College
stration from Anatomy & Physiology, Connexions Web site.
http://cnx.org/content/col11496/1.6/, Jun 19, 2013.

רקמות בגוף האדם
אתם מוזמנים ליצור קשר:
זקוקים לאביזר אורטופדי? גרביים אלסטיים? מעוניינים לקבוע תור לאבחון והתאמת מדרסים? השאירו פרטים למענה מהיר:

ההבדל בין רקמות אפיתל ורקמות חיבור:


לפני שנמשיך לסוגי רקמות, נשווה בין רקמות אפיתל ורקמת חיבור. הבדלים מבניים עיקריים בין רקמת אלו ניתן לראות בברור תחת מיקרוסקופ אור. ההבדל הבולט הראשון הוא מספר התאים ביחס למטריצה ​​החוץ-תאית - extracellular matrix (החומר בין התאים). ברקמת אפיתל תאים רבים ארוזים בצפיפות גבוהה יחד עם מעט מטריצה ​​חוץ-תאית או ללא מטריקס, בעוד שברקמת חיבור כמות גדולה של חומר חוץ-תאי מפרידה בין תאים שבדרך כלל מפוזרים באופן נרחב. ההבדל השני הוא שלרקמת אפיתל אין כלי דם, בעוד שלרוב רקמות החיבור יש רשתות משמעותיות של כלי דם. הבדל מרכזי נוסף הוא שברוב המקרים רקמות אפיתל יוצרות שכבות פני השטח ואינן מכוסות על ידי רקמה אחרת. ביוצא מן הכלל הוא שכבת רירית האפיתל של כלי הדם. בעוד שההבדלים המבניים העיקרים הללו מהווים חלק מההבדלים התפקודיים העיקריים בין סוגי הרקמה הללו, הם גם מובילים לקשר משותף. מכיוון שרקמות האפיתל חסרות כלי דם ויוצרות משטחים, הן נמצאות תמיד בסמוך לרקמות חיבור עשירות בכלי דם, המאפשרות להן לבצע את חילופי הדם הדרושים לאספקת חמצן וחומרי הזנה ולפינוי פסולת שהם תהליכים תפקוד והישרדות קריטיים.

לרקמות האפיתל יש אספקת עצבית משלהן, אך כאמור הן אווסקולריות (ללא כלי כלי דם), המסתמכות על כלי הדם של רקמת החיבור הסמוכה בכדי לספוג חומרי הזנה ולהסיר פסולת. חילוף חומרים בין רקמות אפיתל ורקמות חיבור מתרחש על ידי דיפוזיה (פִּעְפּוּעַ - חלקיקי חומר כגון מולקולות ואטומים הנעים מאזור בהם הריכוז בו גבוה לאזורים בהם הריכוז נמוך יותר). מכיוון שרקמות האפיתל יוצרות גבולות בין איברי הגוף, או בין הגוף לסביבה החיצונית, הן נתונות שוב ושוב ללחץ פיזי ופציעה. קצב חלוקת תאים גבוה מאפשר לרקמות האפיתל להתחדש ולתקן את עצמן ללא הרף על ידי הוצאת תאים מתים או פצועים והחלפתם בתאים חדשים. רקמות אפיתל ממלאות תפקידים רבים ושונים בגוף; החשובים ביותר הם הגנה, סינון, ספיגה והפרשה. בנוסף, רקמות אפיתל משתלבות עם רקמת עצב ויוצרות איברים מיוחדים לריח, שמיעה, ראייה ומגע.

ניתן לחלק רקמות אפיתל לשני סוגים:

  1. אפיתל כיסוי (Covering) וציפוי (lining) היוצרים את הכיסוי החיצוני של העור ושל כמה איברים פנימיים. אפיתל זה יוצר את הציפוי הפנימי של כלי דם, צינורות וחללים בגוף, ואת החלק הפנימי של מערכת הנשימה, העיכול, השתן ומערכת הרבייה.

  2. אפיתל בלוטות (Glandular epithelium) מרכיב את החלק המפריש של בלוטות כגון בלוטת התריס (thyroid gland), בלוטות יותרת הכליה (adrenal glands) ובלוטות הזיעה (sweat glands).

סוגי רקמות:


רקמות גוף מסווגות לארבעה סוגים בסיסיים לפי המבנה והתפקוד שלהן:

  1. רקמות אפיתל - Epithelial tissues: רקמות אלו מכסות את משטחי הגוף ומצפות איברים חלולים, חללי גוף וצינורות (ducts); הם גם יוצרים בלוטות (glands). רקמה זו מאפשרת לגוף ליצור אינטראקציה עם הסביבה הפנימית וגם עם הסביבה החיצונית שלו.

  2. רקמות חיבור - Connective tissues: רקמות אלו מגנות ותומכות בגוף ובאיבריו. סוגים מסויימים של רקמות חיבור קושרות איברים יחד, מאחסנות עתודות אנרגיה כתאי שומן ומסייעות לספק לגוף חסינות בפני אורגניזמים גורמי מחלות.

  3. רקמות שרירים - Muscular tissues: רקמות אלו מורכבות מתאיים המתמחים בפעולת התכווצות ויצירת כוח. בתהליך זה, רקמות השרירים יוצרות חום המחמם את הגוף.

  4. רקמת עצב - Nervous tissue: רקמות אלא מזהות שינויים במגוון מצבים בתוך ומחוצה לגוף ומגיבה ביצירת אותות חשמליים הנקראים פוטנציאל פעולה עצבי - nerve action potentials (דחפים עצביים - nerve impulses) המפעילים התכווצויות שרירים והפרשות של בלוטות.
 
מקורות:
  • Understanding anatomy & physiology: a visual, auditory, interactive approach / Gale Sloan Thompson.—2nd edition.
  •  Principles of HUMAN ANATOMY - Edition 12th - Gerard J. Tortora Bergen Community College Mark T. Nielsen University of Utah
המלצה חמה על רפאל וצוות עקב אכילס. באופן אישי רפאל עשה לי מדרס מותאם אישית עבור כאב שהיה לי בברך בזמן ריצה. מקצוענות, איכות, הקשבה ועבודה מהירה מאוד של רפאל. מאז אני ממליץ לכל מטופליי להגיע לרפאל ולהנות מיחס מקצועי ואדיב ומשירות מקצועי ללא פשרות! המלצה חמה חמה חמה
אורי פלוטקין
ליאת לוי
תודה לרפאל על השירות האדיב, והמקצועיות! שמחתי להגיע למקום עם מחירים נוחים ואנשים נפלאים!
ליאת לוי
אבי לוי
השירות שלכם שווה הכל. הייתי כרגע בסניף ירושלים ואני חייב לציין שאליחי הטכנאי שטיפל בי מקצועי ואמין. ממש מרוצה מכם! תודה!
אבי לוי
נופר שמעון
אני חיילת ועשיתי מדרסים במכון עקב אכילס בירושלים. שירות מקצועי אלופים!
נופר שמעון
אייל קולורני
אחד המקומות המקצועיים ביותר! מקצועיות, שירות ואדיבות ברמה גבוהה שלא נתקלתי בה בתחום הזה בעבר.
אייל קולורני
‏תמי משען רבני
הופנתי ע"י אורטופד להתקין מכשיר A F O למנוע צניחת כף רגל וקרסול פניתי למספר חניות המטפלים בבעיות אורטופדיות ולא נעינתי לצרכים ..בשיחת טלפון עם חנות בשם "עקב אכילס" דיברתי עם אליחי זאנה הסברתי לו את הבעיה ולהפתעתי דאג להזמין לי את המדרס המיוחד תוך מספר ימים התקשר אליחי הגעתי לחנות שנפתחה חדש בבנין שערי העיר רחוב יפו 216 ירושלים. אליחי היה במקום טיפל בנו בסבלנות והתאים לי את המכשיר לרגל בדייקנות וביקש שכל בעיה שתהיה יטופל ברצון ..תודה לאליחי על שירות הטוב והסבלנת .וממליצה מאוד. .אלי ותמי משען פיסגת זאב ירושלים
‏תמי משען רבני
רעם שפירא
עשיתי בסניף בראשל"צ והמדרסים מעולים. אני עושה הרבה ספורט והמדרסים נשארו איתי לתקופה ארוכה ללא בלאי. המחיר לא זול אבל גם לא יקר משמעותית מאלו שניסיתי קודם ואלו שאתם עשיתם לי היו הטובים ביותר, העמידים ביותר והנוחים ביותר. גם כשרציתי לעשות שוב אחרי כמה שנים חזרתי (וד.א המדרס נשאר תקין, פשוט רציתי עוד אחד ספייר לנעליים אחרות). ממליץ מאוד.
רעם שפירא
חי אלעזר
מקצוענים!!! לא כל יום מוצאים אנשים כמוכם, תודה רבה לכם צוות עקב אכילס❤
חי אלעזר
אבירם טרוזמן
שירות אמין ומקצועי, עזר לי מאד, פשוט אלופים!!!!
אבירם טרוזמן
יונתן גלוזמן
אני חייל קרבי ועשיתי מדרסים בעקב אכילס בירושלים. הרגשה הכי טובה שיש אני עם המדרסים כבר חצי שנה ואני מאוד מרוצה!
יונתן גלוזמן
רוצה לקבל פרטים על מוצר זה