המניסקוס בנוי מרקמת סחוס בצורת דיסקית. המניסקוס ממוקם במפרק שבין עצמות הירך (Femur) והשוק (Tibia). בברך ישנם שני מניסקוסים: פנימי (מדיאלי) וחיצוני (לטראלי).
מה גורם לקרע במניסקוס?
למניסקוס ישנם תפקידים רבים: נשיאת משקל, חלוקת עומסים בין המשטחים הפרקיים, בלימת זעזועים, יציבות הברך, "שימון" המפרק, עזרה בהזנת סחוסי המשטחים ותחושה עמוקה. המניסקוסים פגיעים מאוד לסיבוב של הברך תוך כדי נשיאת משקל כבד, כאשר כף הרגל נשארת יציבה במקומה. תופעה זו עלולה לגרום לקרע חלקי או שלם של המניסקוס/ים. אם הקרע של המניסקוס זעיר, המניסקוס נשאר מחובר לצדו הקדמי ולצדו האחורי של הברך. לעומת זאת, במידה ומדובר בקרע נרחב, המניסקוס עלול לאבד את יציבותו ולא לאפשר באופן מכאני את תנועת הברך (מצב של נעילה). חומרת הקרע תלויה במיקום ובעוצמת הפגיעה או סיבוב הברך.
הסימפטומים של פגיעה במניסקוס
הסימפטומים של פגיעה במיניסקוס הם כאבים חזקים שמורגשים בברך, במיוחד בעת תנועת היישור. הכאב יכול להיות נסבל והנפגע יכול להמשיך בפעילותו, זאת במיוחד כאשר משתמשים במדרסים. כאבים חדים מופיעים כאשר קטעים של המניסקוס נתפסים בין עצם הירך (פמואר) לבין עצם השוקה (טיביה). ברוב המקרים תופיע נפיחות במפרק מספר שעות לאחר הפגיעה/פציעה עם נוזל שמיוצר על ידי דפנות המפרק (נוזל הסינובילי או סינוביום), כתוצאה מדלקת. אם הסינוביום נפגע, הוא עלול לפתח דלקת ולייצר נוזלים כמערכת הגנה. תהליך זה יגורם להתנפחות הברך.
במקרים נדירים הנפיחות תהיה מיידית וזהו סימן לדם בברך שמקורו בקריעת כלי דם קטנים באזור חיבור המניסקוס לקופסית המפרק. במיקרים מסויימים פציעה שלא טופלה עלולה לגרום לכאבים חודשים או שנים לאחר המקרה, במיוחד אם ישנה פגיעה חדשה באותה ברך. אחרי כל פציעה הברך יכולה להינעל, "להשמיע קולות" של חיכוך ולהפוך לחלשה.
כיצד מטפלים בפגיעה במניסקוס?
הסימפטומים לפגיעה בברך יכולים להיעלם מעצמם, אולם לעיתים הם מתמשכים ונדרש טיפול. אם קרע במניסקוס מזערי והכאב חולף, מומלץ לבצע פעילויות גופניות לחיזוק השרירים ואת התרגילים יש לעשות בהדרכה ובפיקוח פיזיותרפיסט/ית. בנוסף,
מדרסים אורטופדיים מקצועיים עוזרים רבות לפתור את הבעיה מכיוון שהם מייצבים את הרגל ואת המפרק. המדרסים יגרמו לחלוקת משקל שווה ונכונה וימנעו לחץ מיותר ובלתי מאוזן על המניסקוס.
אם הקרע במניסקוס גדול מהצפוי, החולה יצטרך לעבור ניתוח ארתרוסקופי או ניתוח פתוח. במהלך הניתוח המנתח יכול לתפור את הקרע ולהחזיר את המניסקוס למנח אנטומי רגיל. אם המנותח הוא אדם יחסית צעיר, הפגיעה באזור היא עם אספקת דם תקינה ואין פגיעה ברצועות, הוא יוכל לחזור לפעילות מאומצת אחרי ניתוח לתיקון המניסקוס. לעומת זאת, אם החולה מבוגר או אם מדובר בקרע באזור בו אספקת הדם לקויה, המנתח יסיר חלק מהמניסקוס על מנת ליישר אותו על פני השטח. בחלק מהמקרים, המנתח יצטרך להסיר את המניסקוס כולו.
עם זאת, שינויים ניוונים, כמו אוסטאוארטריטיס, מתפתחים יותר בברכיים בהם הוסר המניסקוס. ההחלמה לאחר ניתוח המניסקוס אורכת כמספר שבועות והחזרה לפעילות גופנית היא הדרגתית. הפעילות המומלצת בתקופת ההחלמה היא הליכה, כיפוף הרגל ותרגילי מתיחה שבונים מחדש את כוח השרירים. בנוסף, מומלץ להשתמש
במייצב ברך פעיל עם טבעת סיליקון וצירים במהלך פעילות ספורטיבית בלבד.
למכון האורטופדי עקב אכילס סניפים בירושלים, תל אביב וראשון לציון. אתם מוזמנים לאבחון ויעוץ בחינם וללא התחייבות!