החלטתם לרדת במשקל? נהדר, אך קודם טפלו ברגליים. סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה נתונים מדאיגים: 49% מהאנשים בארץ סובלים מעודף משקל או השמנת יתר (רובם גברים), וכחמישית מהאוכלוסייה עושה דיאטה (בעיקר נשים).
למה תהליך ההרזיה אינו פשוט?
בארה"ב מעל 70 מיליון איש סובלים מהשמנת יתר (מספר משוער), והם לכודים במעגל של "סכנת החיים". השמנת יתר מחמירה בעיות בכף הרגל והסיכון לבעיות אורטופדיות אצל אנשים עם השמנת יתר גבוה יותר. אנשים שסובלים מהשמנת יתר יסבלו גם מכאבי ברכיים, גב תחתון ובעיקר מכאבי רגליים קבועים. כאבים אלו יפריעו לתהליך ההרזיה מכיוון שבשביל להרזות צריך ללכת ולעשות ספורט, אך כאשר ישנם כאבי רגליים זה מקשה על ההליכה, והפעילות מסתיימת מהר מאוד. כך בין היתר אתם נמצאים במעגל הסיכון למחלות שונות: סוכרת, מחלות לב, כלי דם ואיומים בריאותיים חמורים אחרים.

הגוף שלכם לא משתף פועלה בהורדת המשקל? אל תוותרו!
ההחלטה שלכם לרדת במשקל היא החלטה אמיצה ואולי גם המתנה הכי טובה שאתם יכולים לתת לעצמכם ולסובבים אתכם. כאבים בכפות הרגליים ובקרסול לא צריכים לעצור אתכם מהורדת המשקל. הצעד הראשון בדרך להורדת המשקל ולשבירת מעגל הסיכון הוא לגשת לתזונאי שיכוון אתכם ל"דרך המלך". לאחר מכן יש להגיע לאבחון כף הרגל והקרסול. לבסוף, עליכם לפנות למאמן שמתמחה באימון אנשים שסובלים מהשמנת יתר.
עבור אלו שסובלים מעודף משקל בינוני עד קשה בדיקה גופנית יסודית היא הכרחית לפני תחילת תכנית פעילות גופנית. ברגע שקיבלתם אישור מהרופא המטפל על כך שאתם יכולים להתחיל בתוכנית אימונים ובפעילות גופנית, אל תנסו לעשות "יותר מידי מוקדם מידי" (too much too soon). בצעו פעילות גופנית הדרגתית עד שהגוף שלכם יסתגל לפעילות גופנית סדירה.
לאנשים שסובלים מעודף משקף מומלץ להימנע מעבודה על הליכונים או על מכשירים אליפטים כדי למזער לחץ על המפרקים שלהם. חשוב לדעת שזמן ההסתגלות הוא קריטי גם עבור כף הרגל, מפני שהיא רגילה למשקל עודף וסביר להניח שהרצועות ורקמות המחברות בין המפרקים נמתחו וייקח להם זמן להסתגל למצב החדש. על כן, חשוב מאוד לעסוק בפעילות גופנית הדרגתית עם הנעלה נכונה ובעזרת מדרסים מותאמים אישית לכפות הרגליים שלכם.
כיצד אנשים עם עודף משקל יכולים להקל על כאבי רגליים?
שימו לב כי במידה ומדובר אצלכם בבעיה בכף הרגל שמצריכה ניתוח אין סיבה להפסיק בפעילויות גופניות, וניתן לעשות בספורט שאינו מצריך נשיאת משקל על הרגליים, כגון: שחייה, אופניים ועוד...
החשיבות של פעילות גופנית לחולי סוכרת עם עודף משקל
ירידה במשקל עוזרת לחולי סוכרת למשל לשלוט במחלה שלהם ולאזן אותה. עם זאת, חולי סכרת שחוו כאבים בכף הרגל ובעיות בכלי הדם בגפה התחתונה שנגרמו ע"י מחלת הסוכרת, עלולים לחשוב שהם לא צריכים לעסוק בפעילות גופנית. ההפך הוא הנכון - מומלץ מאוד לעסוק בפעילות גופנית ובה בעת להגיע לרופא המטפל לבדיקת כף הרגל כדי לבדוק נקודות לחץ אפשריות. זכרו כי אין סיבה שלא תרדו במשקל בעזרת טיפול נכון, מדרסים אורטופדיים, נעליים נוחות, תזונה נכונה ופעילות גופנית.
למכון האורטופדי עקב אכילס סניפים בירושלים, תל אביב וראשון לציון. אתם מוזמנים לאבחון וייעוץ בחינם וללא התחייבות!