בּקע (שֶבֶר, הֵרְנִיָה, Hernia) הוא תזוזה של איבר (או רקמה אחרת) ממקומו הטבעי בגוף (במחיצה שרירית או במחיצה אחרת). הרניה השכיחה ביותר מתרחשת באזור האבדומינל (הבטן), והיא נגרמת בעקבות חולשתם של שרירים בדופן הבטן, חולשה זו מאפשרת ללולאת המעי לפרוץ ממקומה הטבעי. בקע מסוג זה יכול להיות בקע סרעפתי, בקע טבורי, בקע מפשעתי או בקע לאחר ניתוח.
בקע סרעפתי - Hiatal Hernia
בקע זה נגרם במקרה בו נכלאת לולאת המעי או חלק מן הקיבה מעל הסרעפת בעקבות התרחבות הפתח בשריר הסרעפת שבו עובר הושט. סמפטומים נוספים של בקע הם גיהוקים ממושכים, גרפסים ללא שום סיבה וצרבת.

בקע מפשעתי - Inguinal Hernia
נפוץ יותר אצל גברים. בהרניה זו פורצת לולאת המעי ממקומה וחודרת לתעלה האינגואינלית. סימטומים לשבר מפשעתי הם כאבים במפשעה ועקב כך נפיחות באזור המפשע (לפעמים רק בצד אחד). במקרים מסויימים יופיע הבקע בשני צידי המפשעה, לעיתים תופיע גם נפיחות של שק האשכים.
בקע טבורי - Umbilical Hernia
מופיע אצל נשים וגברים כאחד, אך אצל נשים הוא נוצר פעמים רבות לאחר הריון/ות. זאת עקב חולשת שרירי האבדומינל (הבטן) האורכיים והרוחביים לאחר התרחבותם בזמן ההריון. אצל גברים השמנת יתר וריפיון של שרירי האבדומינל הם הגורמים העיקריים להופעת בקע טבורי.
בקע לאחר ניתוח - Post Operative Hernia
עלול להיווצר באזור צלקת ניתוחית בבטן עקב חולשת השרירים באזור.
כיצד ניתן לטפל בבקע?